Herstel afgerond

SNCF: geen vertragingen meer na sabotages treinverkeer Parijs

TGV-treinen op het gare du nord in Parijs. Foto: Shutterstock, Anze Furlan

De reparaties bij hogesnelheidslijnen in Frankrijk na de sabotage-actie zijn “volledig afgerond”, meldt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF zondag. Vanaf maandag zijn er “geen vertragingen” meer voor reizigers.

De situatie op de belangrijkste westelijke spoorlijn vanuit Parijs is weer “praktisch normaal” en drie van de vier hogesnelheidstreinen (TGV) rijden weer op de belangrijkste noordelijke lijn vanuit Parijs, aldus de SNCF.

De Franse minister van Transport, Patrice Vergriete, gaf zaterdag al aan dat de treinen op de hogesnelheidslijnen van Parijs naar verwachting maandag weer normaal rijden. Het treinverkeer was sinds vrijdag flink ontregeld door sabotage. Daardoor reden dit weekend minder treinen van en naar de stad waar de Olympische Spelen nu plaatsvinden.

Kabels doorgebrand

In de nacht van donderdag op vrijdag hadden de daders op verschillende plekken tientallen glasvezelkabels doorgebrand langs de spoorwegen. Deze kabels garanderen de overdracht van veiligheidsinformatie voor machinisten zoals informatie over rode seinen en wissels.

Tienduizenden treinreizigers hadden vrijdag en zaterdag te maken met geannuleerde en vertraagde treinen, op de dagen dat honderdduizenden mensen op weg waren naar hun vakantiebestemming. “Dankzij de uitzonderlijke inspanningen van het personeel van SNCF Network, dat sinds vrijdagochtend continu heeft gewerkt, zijn de reparaties nu volledig afgerond voor alle hogesnelheidsdiensten die door de sabotageaanvallen waren getroffen”, aldus de spoorwegbeheerder.

Links-radicale actiegroep

Het is nog onduidelijk wie er achter de sabotage zit. Volgens de Franse krant Le Parisien zijn de acties op het spoor mogelijk het werk van een links-radicale groepering met een afkeer van de Olympische Spelen. De krant beroept zich op een binnengekomen e-mail waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op het TGV-railnetwerk wordt opgeëist. Het bericht is behalve naar Franse ook naar internationale media gestuurd via een beveiligde domeinnaam, die vaker door extreemlinks wordt gebruikt. Justitie onderzoekt de mail.

De daders zeggen dat de sabotage door onder meer brandstichting onderdeel is van een operatie gericht op ontregeling van de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad. “Ze noemen het een feest? Wij zien er een feest in van nationalisme, een gigantische enscenering van onderwerping van de bevolking door de staat”, staat volgens Le Parisien in de claim. Deskundigen proberen vast te stellen of die echt is of afkomstig van een ‘grappenmaker’.

Junalco

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie. Het onderzoek is in handen van de Junalco, de Nationale Jurisdictie voor Strijd tegen de Georganiseerde Misdaad. Junalco ziet volgens een verklaring dat er “vernielingen zijn aangericht met het doel een aanslag te plegen op fundamentele belangen van de Franse natie”. Dat kan met vijftien jaar cel bestraft worden.

Er zijn volgens Junalco nog meer misdaden die worden onderzocht, inclusief “vernielingen aangericht met gevaarlijke middelen in een crimineel georganiseerd verband”. Daar kan een hogere gevangenisstraf op staan van twintig jaar.

Arrestatie

Een ultralinkse activist is gearresteerd op een terrein van de spoorwegen, melden politiebronnen. De arrestatie was zondag, twee dagen na de sabotage van hogesnelheidslijnen in heel het land. De autoriteiten vermoeden dat een ultralinkse groep hier achter zit. Verder is alleen bekendgemaakt dat de arrestatie in Oissel was, vlak bij Rouen. Het hele weekend waren er grote problemen op het spoor en zijn veel hogesnelheidstreinen uitgevallen. Maandag is het normale treinverkeer hersteld aldus de autoriteiten.

De baas van de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF, Jean-Pierre Farandou, spreekt van “een aanslag op Frankrijk en op de Olympische Spelen”.

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group