Tour de France Femmes

Dit is waarom de historische letters van Rotterdam Centraal ineens geel zijn

Beeld: letters Rotterdam Centraal
Een medewerker voorziet de beroemde letters van een gele sticker. Foto: ProMedia, René Quist.

Het zal de oplettende reiziger niet ontgaan zijn: de beroemde letters van Rotterdam Centraal zijn sinds maandag ineens geel. De letters, die nog afkomstig zijn van het oude station, zijn normaliter wit. NS heeft ze tijdelijk geel gemaakt in verband met de vrouweneditie van de Tour de France.

De Tour de France voor vrouwen, start dit jaar in Rotterdam en om dat te vieren zijn de letters van het station karakteristiek geel gekleurd. Het gaat overigens wel om een tijdelijke ingreep: na de Tour zullen de letters weer gewoon wit zijn. Op dat moment gaan de gekleurde stickers weer van de letters af.

Sowieso bevindt het Rotterdamse station zich in Franse sferen: overal hangen borden die de Eurostar naar Parijs adverteren. Ook hebben werknemers van winkels op het station een gestreept t-shirt aan. Dit alles komt echter door de Olympische Spelen en niet door de tour. “Wij maken reizigers er graag op attent dat ze heel makkelijk naar Parijs kunnen voor de Spelen en de start van de tour kunnen bijwonen in Rotterdam”, zo laat een woordvoerder weten.

Replica’s

De letters van Rotterdam Centraal hebben een lange geschiedenis. Net als de stationsklok zijn deze overgenomen van het oude station, dat van 1957 tot 2007 in gebruik was. Al zijn de huidige letters wel replica’s: “De letters moesten opnieuw gemaakt worden, omdat ze vermoedelijk zijn gestolen uit de opslag tijdens de bouw van het nieuwe station”, aldus ProRail.

Foto: letters Rotterdam Centraal.
De letters van dichtbij. Foto: ProMedia, Laura Houtenbrink.

Auteur: Laura Houtenbrink