64,7 MILJOEN VERLIES

Dieprode cijfers busfabrikant Ebusco, bodem kas komt in zicht

Ebusco
Ebusco. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media

Ebusco heeft woensdagochtend grote verliezen moeten presenteren. De fabrikant van elektrische bussen heeft in de eerste helft van het jaar minder omzet en een groot verlies gedraaid. Opstartproblemen bij de noodgedwongen uitbesteding van productiewerkzaamheden hebben daarbij grote parten gespeeld. Ook op de productielocatie in Deurne ontstonden problemen met de afwerking van de bussen.

De opbrengst van Ebusco is inmiddels gedaald tot 38 miljoen euro tegenover 41,7 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2023. Het komt er op neer dat Ebusco nu te maken heeft met een miljoenentekort van 64,7 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling van het nettoverlies.

Het bedrijf meldt nog 8,2 miljoen euro in kas te hebben. Dat was begin dit jaar nog 27,9 miljoen euro en een jaar geleden 42 miljoen euro.

“Zoals de halfjaarcijfers laten zien, was het een teleurstellende start van het jaar”, zegt oprichter Peter Bijvelds genadig. Het Brabantse bedrijf liet eerder al doorschemeren dat de cijfers flink zouden tegenvallen. Een onlangs doorgevoerde reorganisatie heeft de negatieve cijfers vooralsnog niet tegengehouden.

Externe producten

Met de reorganisatie ging Ebusco ook meer gebruik maken van externe producten. De inschatting van het bedrijf was dat voor kostenvoordelen en voorspelbaardere levertijden zou moeten zorgen, maar in juni moest Ebusco daar alweer op terugkomen en maakte verdere kostenbesparingen bekend.

Desondanks zegt Ebusco nu dat de besparingsmaatregelen resultaat beginnen te hebben. Veel medewerkers zijn inmiddels vertrokken bij het bedrijf. Eind vorig jaar werkten er nog – inclusief extern ingehuurde krachten – 893 mensen bij Ebusco. Inmiddels zijn dat er nog maar 770.

Investeerders

Ebusco meldt dat er inmiddels gesprekken zijn gestart met investeerders en kredietfinanciers om nieuwe financiering aan te trekken. Met schuldeisers wordt gesproken over betalingsregelingen. Het bedrijf stelt dat als het niet lukt om tot afspraken te komen dit ‘aanzienlijke impact heeft op het vermogen van het bedrijf om aan zijn verplichtingen te voldoen’.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl