Vanaf Amsterdam Centraal

NS geeft plankgas tijdens F1: iedere vijf minuten trein naar Zandvoort

Racefans op treinstation Zandvoort
In 2023 vervoerde NS ruim 134.000 racefans naar het Formule 1-circuit in Zandvoort. Foto: ANP/Ramon van Flymen

NS zet tijdens het Grand Prix-weekend in Zandvoort, van 23 tot en met 25 augustus, extra treinen in. Zo rijdt tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort elke vijf minuten een trein. “Dit is een enorme logistieke operatie omdat er op een normale dag twee tot vier treinen per uur op dit traject rijden”, aldus NS. Per dag verwacht NS in het raceweekend zo’n 50.000 treinreizigers. Behalve meer treinen zet de vervoerder daarom ook ruim driehonderd extra medewerkers in.

De dienstregeling wordt in het Formule 1-weekend door het hele land aangepast. Naast de Grand Prix staan namelijk ook andere evenementen op het programma, zoals festival Zand in Almere. Ook werkt ProRail op verschillende plaatsen in het land aan het spoor en is een deel van de NS-medewerkers op vakantie. Door de dienstregeling aan te passen “rijden we de meeste treinen daar waar we de meeste reizigers verwachten”, zegt NS, voor wie het dat weekend “alle hens aan dek” is.

Grote drukte

Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations richting Zandvoort. NS adviseert Formule 1-bezoekers de reisplanner te checken en alvast online een Dutch Grand Prix Retour-kaartje te kopen. Dit kan “lange wachtrijen bij kaartautomaten” voorkomen. Tot 14.00 uur mogen er geen fietsen mee in de trein richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit gedurende het raceweekend de hele dag.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl/ANP