AFSPRAAK MET IENW

Rover wil dat ProRail nieuwe afspraken maakt om hinder voor reizigers te verminderen

Medewerkers werken aan het spoor bij Liempde.
Medewerkers werken aan het spoor bij Liempde. Foto: Kenneth Steffers / ProMedia Group

Rover wil dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de gemaakte afspraken met ProRail herziet. In 2025 gaat een nieuw contract in tussen ProRail en het Rijk, maar de reizigersvereniging wijst erop dat daar nauwelijks iets nieuws in staat. Rover wil dat er nieuwe afspraken met ProRail worden gemaakt over het beperken van hinder voor reizigers.

De afspraken, zoals ze nu op tafel liggen, worden binnenkort met vier jaar verlengt. “Een gemiste kans”, zegt Rover daarover in een statement op de website. “De wereld van het spoor staat niet stil en dus zouden de afspraken daaromheen ook niet stil moeten staan.”

Reizigers krijgen de komende jaren vooral te maken met ProRail op het gebied van werkzaamheden aan het spoor. “Dit worden er steeds meer en de overlast wordt steeds groter. Zeker nu ProRail heeft besloten om vaker overdag werkzaamheden uit te voeren”, stelt de reizigersvereniging.

Overlast beperken

Het wringt bij Rover vooral dat er geen nieuwe afspraken met ProRail worden gemaakt om de overlast van spoorwerkzaamheden te beperken. De laatste tijd gaat het geregeld mis, zo werd onlangs opnieuw de hervatting van het treinverkeer tussen Den Haag en Schiedam uitgesteld. Ook kan ProRail volgens Rover niet altijd voldoen aan de gemaakte afspraken.

Rover wil ook dat ProRail in het vervolg transparanter communiceert over de prestaties, maar ook daarvoor zijn aanvullende afspraken tussen het Rijk en de spoorbeheerder nodig, concludeert de reizigersvereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl