618 incidenten

Smartphone blijkt boosdoener achter valpartijen Brussels ov

Foto: passagiers Brusselse metro
Passagiers in de Brusselse metro. Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock, Alexandros Michailidis.

Steeds meer mensen vallen in het ov van Brussel, mede doordat ze op hun smartphone zitten. Vervoermaatschappij MIVB laat weten dat er vorig jaar 618 valincidenten waren in de trams, metro’s en bussen, 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Het bedrijf start daarom een campagne, die mensen erop moet attenderen zich onderweg goed vast te houden.

Verreweg de meeste Brusselaars vallen in de bus (360), gevolgd doorĀ de tram (180) en de metro (78).

“Zeker nu mensen vaak op hun smartphone zitten te tokkelen, zijn ze niet geconcentreerd en vergeten ze wel eens om zich goed vast te houden en dan loopt het fout als de bus of tram plots moet stoppen”, vertelt Guy Sablon van de MIVB aan de VRT. “Noodstoppen op bus, tram en metro zijn af en toe onvermijdelijk. Daarom is het essentieel dat alle reizigers zich vasthouden aan de handvaten wanneer ze rechtstaan en dat de personen die het makkelijkst hun evenwicht verliezen en zich daardoor kunnen bezeren, al zittend kunnen reizen.” Ook instrueert MIVB haar bestuurders niet te bruusk te remmen.

Campagne

De campagne van MIVB bestaat uit drie ā€³Instagram versus realiteitā€³- videoā€™s op sociale media en posters die tussen 30 juli en 19 augustus te zien zijn op het hele openbaarvervoersnet. In een van de filmpjes neemt een passagier een selfie in de tram. De tram maakt een noodstop, ze valt bijna, maar houdt zich net staande. Dan volgt een tweede versie, die moet aantonen wat er in de realiteit zou gebeuren: de persoon laat haar smartphone vallen en ligt zelf ook op de grond.

Bron: MIVB.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Laura Houtenbrink