Kamervragen

GroenLinks-PvdA wil dat kabinet investeert in trein: ‘Helpt ook tegen filevorming’

Habtamu de Hoop
Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. Beeld ter illustratie. Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock

GroenLinks-PvdA heeft Kamervragen gesteld over dat NS het onvermijdelijk acht volgend jaar de prijs van treinkaartjes en abonnementen fors te verhogen. Kamerlid Habtamu de Hoop wil van staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu weten waarom hij geen extra geld beschikbaar stelt om de kosten te drukken. Volgens de Hoop helpt investeren in de trein ook tegen filevorming op de snelweg.

NS maakte gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend dat het bedrijf er financieel niet goed voorstaat. De vervoerder laat gefaseerd 500 banen op het hoofdkantoor verdwijnen en bezuinigt op vernieuwing van het treinmaterieel.

De grootste donderslag was de bekendmaking dat een ritje met de trein vanaf volgend jaar fors duurder wordt. Berichten daarover waren al langer bekend, maar met een operationeel verlies van 109 miljoen euro, is een prijsverhoging onvermijdelijk geworden. Tenzij het kabinet Schoof I ingrijpt, maar dat is de regering niet van plan.

Investeren om files tegen te gaan

De Hoop vraagt, namens de grootste oppositiepartij van Nederland, staatssecretaris Jansen of hij als verantwoordelijk bewindspersoon de treintickets betaalbaar wil houden.

“Frequent en betaalbaar ov draagt ook bij aan het tegengaan van filevorming op de weg”, zegt De Hoop daarover. De PvdA’er probeert daarmee het asfaltgezinde kabinet op andere gedachten te brengen.

De Hoop wil ook weten wat de “concrete en afrekende plannen” van het kabinet zijn om het ov te verbeteren. Het antwoord op die vraag zal echter nog tot Prinsjesdag op zich laten wachten.

Als mogelijke oplossing voor de oplopende kosten draagt De Hoop het idee voor een goedkoop NL-ticket aan. Echter kost zo’n ticket ook veel geld en is het nog ten zeerste de vraag of de huidige coalitiepartijen bereid zijn om juist daarin te investeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl