Zoetermeer

OM eist negen maanden jeugddetentie voor mishandeling tramchauffeur HTM

De rechtbank in Den Haag. Foto: Shutterstock, DCStockPhotography

De officier van justitie eist negen maanden jeugddetentie, waarvan drie voorwaardelijk, tegen twee broers die vorig jaar een tramchauffeur in elkaar sloegen op station Zoetermeer-Centrum. De medewerker van HTM had ze aangesproken omdat ze de lift blokkeerden met een step.

Naast de detentie eist het OM “gelet op de persoonlijke omstandigheden van beide verdachten” ook behandeling, plaatsing in een zorginstelling of begeleid wonen.

De twee jongens van 16 en 18 jaar oud schuilden op 2 november vorig jaar in de lift op het station van Zoetermeer voor slecht weer. Met hun step blokkeerden ze de deur, zodat de lift op het perron zou blijven.

40 seconden slaan en schoppen

Een HTM-chauffeur, op weg naar zijn tram, sprak de jongens erop aan dat de lift zo niet gebruikt kon worden en haalde de step weg. Dat was voor de jongste jongen aanleiding om uit te halen. De twee broers stortten zich vervolgens samen op de chauffeur. Maar liefst veertig seconden werd er geslagen en geschopt, waaronder tegen het hoofd van het slachtoffer.

Volgens het Openbaar Ministerie was het geweld zo heftig dat de broertjes zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag. Dit gebeurde ook nog eens in het openbaar, op een perron met omstanders die tussenbeide moesten komen.

Over twee weken doet de kinderrechter uitspraak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group