Deprivatisering

Burgerintiatief voor gratis ov met tienduizenden handtekeningen naar Den Haag

De Tweede Kamer in Den Haag. Foto: Orange Pictures, Shutterstock

Een burgerinitiatief dat onder meer pleit voor gratis en publiek openbaar vervoer heeft voldoende handtekeningen opgehaald om behandeling in de Tweede Kamer af te dwingen. Initiatiefnemer De Goede Zaak, dat zichzelf een “progressieve burgerbeweging” noemt, heeft de lijst met de benodigde 40.000 handtekeningen inmiddels aangeboden in Den Haag.

Het burgerinitiatief heeft drie eisen: breng het Nederlandse ov weer in publieke handen, maak het toegankelijk voor iedereen en maak het gratis voor alle reizigers.

“Het ov bevindt zich in een negatieve spiraal van bezuinigingen, verschraling, onbetrouwbaarheid en slechte werkomstandigheden. Tegelijk slibben de wegen dicht, staan er ondanks de brede snelwegen lange files, en heeft Nederland de opgave om haar uitstoot flink terug te draaien. Dit is het moment voor de Nederlandse politiek om in te grijpen,” zegt Renske Wienen van DeGoedeZaak.

Prijsverhogingen

Het burgerinitiatief is in 2023 opgezet na de aangekondigde prijsverhogingen van de NS en het nieuws dat vervoerder Arriva werd opgekocht door private-equitybedrijf Squared Capital. “Het ov moet een nutsvoorziening zijn, zoals het fietspad of de brandweer, en niet afhankelijk zijn van de grillen van een investeerder”, aldus Wienen.

Vrijdag stond de teller op de website van De Goede Zaak op ruim 56.000 krabbels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group