Vastgoed

Wildgroei aan Friese busremises door concessiestrijd tussen Arriva en Qbuzz

Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland
Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock

Terwijl Qbuzz, in aanloop naar het overnemen van de busconcessie in Friesland, een nieuwe remise bouwt, blijft Arriva voorlopig vasthouden aan de huidige busstallingen. Arriva is het er niet mee eens dat Qbuzz de concessie overneemt en een beroep van de huidige vervoerder loopt nog steeds. Het gevolg: beide vervoerders hebben straks busremises in Friesland, waarvan de helft – de verliezende partij – straks overbodig is.

Hoewel Qbuzz al in oktober 2023 te horen kreeg dat ze de concessie in Friesland mogen overnemen van Arriva, is het door continue bezwaren van de wederpartij nog altijd niet zeker wie daadwerkelijk de bus gaat rijden tot 2035.

De Leeuwarder Courant haalt Harlingen aan als voorbeeld. Op het industrieterrein Oostpoort, gelegen in het Friese havenstadje, loopt momenteel een aanvraag van Qbuzz voor een nieuw te bouwen busremise. Op nog geen halve kilometer verderop ligt de busremise van de huidige vervoerder Arriva.

Er vanuitgaande dat het beroep van Arriva wordt afgewezen en omdat Qbuzz er zeker van wil zijn dat ze vanaf december 2024 startklaar zijn om de concessie over te nemen, ziet de vervoerder geen andere optie om haar bussen van eigen stallingsmogelijkheden te voorzien.

Hobbels

Een andere hobbel op de weg is, dat Qbuzz de busremise die ze willen bouwen vanaf 2029 weer moeten overdragen aan de provincie. Friesland wil vanaf begin van dat jaar namelijk de eigenaar zijn van alle busremises in de provincie. Tot die tijd vallen de remises nog onder het beheer en de verantwoordelijkheid van de vervoerder.

De provincie benadrukt tegenover de Leeuwarder Courant dat het de verantwoordelijkheid is van Qbuzz om straks voldoende gelegenheid te hebben om de bussen te stallen. “En het is aan Arriva om te bepalen wat ze doen met de huidige bussen en busremises”, aldus de provincie tegenover de Friese krant.

Eerder liet Arriva al aan Mobiliteit.nl weten opnieuw in beroep te gaan tegen het besluit om de concessie aan Qbuzz te gunnen. En zolang er nog geen uitspraak van een rechter is, is het nog steeds niet zeker dat Qbuzz ook daadwerkelijk de concessie overneemt van Arriva.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl