Uitval en vertraging

NS verwacht najaar vol overlast: op deze trajecten krijgen reizigers hiermee te maken

ProRail
Niet instappen. Beeld ter illustratie. Foto: Andre Muller / Shutterstock

NS en ProRail waarschuwden dinsdag dat treinreizigers een ‘pittig najaar’ tegemoet kunnen zien. Een slecht functionerende HSL en noodzakelijke spoorwerkzaamheden hakken flink in de betrouwbaarheid van het spoor. Maar op welke trajecten moet de reiziger de komende maanden eigenlijk rekening houden met vertraging en uitval van treinen? Mobiliteit.nl zocht het uit.

Een tekort aan treinen, trajecten op de hogesnelheidslijn waar langzamer moet worden gereden en achterstallig onderhoud van spoorbeheerder ProRail. Het gaat niet goed met de pĂŒnktlichkeit van de trein. De reiziger moet de komende maanden rekening houden met vertragingen op een fors aantal trajecten.

Tussen Utrecht Centraal en Amersfoort Centraal, Hilversum en Baarn wordt van vrijdag 30 augustus tot en met maandag 9 september gewerkt aan het spoor. De intercity’s tussen Utrecht Centraal en Amersfoort Centraal blijven rijden, maar er moet rekening worden gehouden met een extra reistijd van zo’n vijftien minuten.

Het spoor tussen Breda en Tilburg is van zaterdag 31 augustus tot en met maandag 2 september aan werkzaamheden onderhevig. De vertraging voor de reiziger loopt dat weekend op tot een halfuur. In dat weekend lopen, vanwege werkzaamheden, de vertragingen op de trajecten Haarlem-Leiden Centraal en Gouda-Den Haag Centraal ook op tot een halfuur. Tussen Amsterdam Centraal en Almere Centraal gaat het om een extra reistijd van een kwartier.

Spoor
Spoor nabij Breda. Beeld ter illustratie.

Vanaf september

In september krijgt de reiziger ook de nodige vertraging en treinuitval voor de kiezen. Zo wordt er rond Almelo bijna drie weken – van 23 september tot en met 11 oktober – aan het spoor gewerkt. De trein vanuit Groningen naar het Duitse Leer wordt tot “tenminste” zaterdag 14 december aan het spoor gewerkt. De reistijd loopt daar op met minimaal een halfuur.

Op Amsterdam Centraal, waar nog tot 2030 aan het station en het spoor wordt geklust, is van vrijdag 30 augustus tot en met zaterdag 7 september oponthoud op het traject naar Brussel en Parijs. Veel Eurostars naar Paris Nord stoppen niet in Antwerpen Centraal. Een enkele rijdt vanaf Brussel Zuid. Op het traject van Heerlen naar Aken worden van maandag 2 tot donderdag 5 september enkele treinen vervangen door stopbussen.

Tussen Rotterdam Centraal Station en Breda moet van zaterdag 7 september tot en met maandag 9 september worden gereisd via Dordrecht. Reizigers van Zutphen naar Oldenzaal moeten rekening houden met extra reistijd van zaterdag 7 september tot en met maandag 9 september. Dat geldt ook voor de trajecten Alkmaar-Hoorn en Amsterdam Centraal-Enkhuizen.

Schiphol Airport
Station Schiphol Airport.

In het weekend van zaterdag 14 september tot en met maandag 16 september zijn er werkzaamheden bij Amersfoort en daardoor rijden veel treinen via Schiphol Airport, Amsterdam Centraal, Uitgeest en Utrecht Centraal met een vertraging van zo’n vijftien minuten. In dat weekend wordt er ook aan het spoor bij Arnhem gewerkt, waardoor reizigers naar Nijmegen er een halfuur langer over doen.

Zwolle-Deventer is van maandag 16 september tot en met vrijdag 20 september aan de beurt. Daar loopt de reistijd op tot minimaal een kwartier. Wie vanuit Amsterdam via Deventer naar Berlijn wil reizen, moet van zaterdag 21 september tot en met maandag 23 september er rekening mee houden dat de trein niet stopt in Hilversum, Amersfoort en Apeldoorn.

Extra zwaar te verduren krijgen reizigers het op het traject tussen Zwolle, Almelo en Enschede. Daar rijden van maandag 23 september tot en met vrijdag 11 oktober minder treinen en NS verwacht dat de extra reistijd minimaal 45 minuten bedraagt.

ProRail
ProRail werkt de komende maanden veelvuldig aan het verouderde spoor.

Oktober, november, december

Voor de maanden oktober, november en december zijn er ook al werkzaamheden aangekondigd. Deze zijn terug te vinden in het werkoverzicht van NS. Mobiliteit.nl zal rond de tijd van die werkzaamheden een update brengen waarin reizigers kunnen zien wat ze die maanden nog te wachten staat wat betreft vertragingen, omreizen en treinuitval.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl