COMMISSIEDEBAT SPOOR

PVV wil duidelijkheid van kabinet over consequenties slechte prestaties NS

NS Trein
Een stilstaande intercitytrein van NS in Den Helder. Beeld ter illustratie. Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock

De PVV wil van staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar vervoer) weten welke consequenties het ministerie van IenW verbind aan de ondermaatse prestaties van NS. Jansen had dinsdagmiddag, kort na de persconferentie van NS en ProRail, al laten weten voorlopig niet in te grijpen omdat er pas na de jaarcijfers boetes kunnen worden opgelegd.

PVV-Kamerlid Hidde Heutink, partijgenoot van Jansen, heeft de staatssecretaris woensdag vragen gesteld over de kwestie.

Heutink wil van Jansen weten welke maatregelen hij gaat nemen om NS aan de prestatieafspraken in de HRN-concessie te houden. Ook wil de PVV van de staatssecretaris weten of hij de “ondermaatse prestaties” van NS nog langer acceptabel vind. “Zo ja, kunt u duiden hoe uw onlangs gepresenteerde verbeterplan dit soort problemen gaat verhelpen?”, vraagt de partij zich af.

Een woordvoerder van het het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat aan deze site weten dat de staatssecretaris kritisch is op de prestaties van NS en ProRail en daar momenteel gesprekken over voert. “Het verbeterprogramma is nog heel recent, dus daar moeten ze nu ook mee aan de slag”, aldus de zegsvrouw.

Afspraken niet haalbaar

Tijdens de persconferentie van dinsdag hadden NS en ProRail echter al aangegeven dat beide partijen de afspraken sowieso niet kunnen nakomen. Daarvoor moeten er nog te veel werkzaamheden aan het verouderde spoor plaatsvinden en ook de problemen op de HSL zullen volgens de spoorvervoerder en beheerder nog minstens een jaar aanhouden.

De PVV heeft de staatssecretaris gevraagd om nog voor het ‘Commissiedebat Spoor’ van 12 september 2024 tekst en uitleg te geven over zijn te varen koers met betrekking tot de huidige situatie op het spoor.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl