CONCESSIE HAAGLANDEN

Politiek Westland: ‘Concessie aan ander gunnen als situatie bij EBS blijft zoals nu’

EBS
Een bus van EBS in de concessie Haaglanden, waar ook Westland onder valt. Beeld ter illustratie. Foto: Laurens van Putten / ANP

Ondanks toegezegde verbeteringen door EBS lukt het de busvervoerder niet om “deugdelijk openbaar vervoer” in het Westland te faciliteren. Dat concludeert Westland Verstandig, de grootste partij van de 116.000 inwoners tellende Zuid-Hollandse gemeente. De partij, die zelf deel uitmaakt van het gemeentebestuur, roept zijn college nu ter verantwoording en zinspeelt zelfs op een vroegtijdige beëindiging van de diensten van EBS.

Het busvervoer in Westland, onderdeel van de concessie Haaglanden, wordt sinds 2019 uitgevoerd door EBS. Net als op veel andere locaties waar EBS rijdt, zijn er problemen met de personeelsbezetting en de punctualiteit van het busvervoer.

Volgens Westland Verstandig beperken de problemen in Westland zich niet alleen tot vertragingen en ritten die uitvallen. De partij schrijft in een brief aan het college van burgemeesters en wethouders dat de communicatie tussen EBS en de gemeente ook te wensen overlaat. “Navraag leidt tot niets en op klachten wordt niet gereageerd”, aldus de partij.

Westland Verstandig benadrukt dat het college en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) eerder toezeggingen hebben gedaan om “een en ander te verbeteren”. De partij wil nu van het college weten welke acties er zijn ondernomen richting de MRDH en EBS om verbetering van het ov in Westland te verkrijgen.

‘Samenwerking beëindigen’

Om inzicht te krijgen in de communicatie tussen het college, MRDH en EBS, vraagt Westland Verstandig het college om de correspondentie en eventuele gespreksverslagen tussen de partijen te delen met de gemeenteraad. Westland Verstandig vraagt het college of het inmiddels geen tijd is om de samenwerking met EBS vroegtijdig te beëindigen en de concessie aan een ander bedrijf te geven.

De concessie Haaglanden omvat behalve het busvervoer in de gemeente Westland ook de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en Zoetermeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl