GEEN TRAM OF METRO

Brabantse gedeputeerde veegt plannen lightrail Eindhoven van tafel

Eindhoven
HOV-bussen in Eindhoven. Beeld ter illustratie. Foto: HollandFoto / Shutterstock

Begin juli stemde de Eindhovense gemeenteraad nog in met een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden voor de aanleg van een tram of metro in de Lichtstad. Maar nog voordat de onderzoeksresultaten bekend zijn, maakt de provincie Noord-Brabant nog maar eens een keer duidelijk: Eindhoven krijgt geen lightrail. Het bestaande HOV-busnetwerk uitbreiden is volgens de provincie flexibeler.

De kans op een tram of metro in Eindhoven lijkt daarmee definitief verkeken. Verantwoordelijk wethouder Monique Esselbrugge (D66) had al eerder aangegeven niets in de plannen voor de aanleg van stadsrail te zien en liever in te zetten op een uitbreiding van de HOV-buslijnen en de inzet van langer materieel.

Gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA) van de provincie Noord-Brabant keert zich ook tegen de aanleg van een lightrail in Eindhoven. Het Eindhovens Dagblad citeert Smeulders, die aangeeft dat het provinciebestuur over dergelijke beslissingen gaat en niet de gemeente: “De gemeenteraad werpt een balletje op, maar het is de verantwoordelijkheid van Provinciale Staten en die zijn daar echt helemaal niet mee bezig. We hebben geen enkel plan om een tram te exploiteren. Kortom: er komt geen tram.”

Kansloos onderzoek

Een nipte meerderheid van de Eindhovense gemeenteraad stemde vorige maand in met een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een tram of metro. De PvdA, Volt en Ouderen Appèl Hart voor Eindhoven gaven akkoord voor een extern onderzoek naar lightrail gebaseerd op de groeiprognose voor de stad.

Het onderzoek dat door de Eindhovense gemeenteraad is afgedwongen, lijkt, nu ook gedeputeerde Smeulders zich ertegen heeft uitgesproken, op voorhand al kostenverspillend en kansloos.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl