Veerboten

Texelaar wil dat eilandbewoners voorrang krijgen op ‘voordringpas’ TESO

TESO
Een veerboot (ferry) van TESO. Beeld ter illustratie. Foto: DelanoBalten / Shutterstock

Een ‘voordringpas’ om gegarandeerd mee te varen met de TESO-veerdienst van Den Helder naar Texel, moet exclusief zijn voorbehouden aan Texelaars, vinden kritische eilandbewoners. TESO bevestigt dat de voorrangspas, die ook is aan te vragen door bijvoorbeeld toeristen, in bepaalde gevallen leidt tot onbegrip.

Een aandeelhouder van de veermaatschappij TESO, die ook inwoner is van het Texelse Den Burg, roept andere aandeelhouders van de veerdienst op om een plan te steunen waarmee de voorrangspas alleen nog aan te vragen is door Texelaars.

Toeristen

De kritiek luidt, zo tekent de website NH Nieuws op, dat eilandbewoners soms een boot later moeten nemen omdat de voorrangsrij op de TESO vol is. En niet met alleen Texelaars, maar veelal ook met toeristen. De wachttijden kunnen in drukke vakantieperioden of bij het uitvallen van één van de veerboten soms oplopen tot een paar uur, constateert NH Nieuws.

Volgens ontevreden Texelaars, die zich als eilanders voelen gepasseerd door hun eigen veerdienst, spelen de capaciteitsproblemen door de voorrangspassen niet alleen tijdens het hoogseizoen, maar het hele jaar door. Alleen al in het boekjaar 2022-2023 heeft de Texelse veerdienstmaatschappij zo’n 1,8 miljoen personenauto’s vervoerd tussen het eiland en de wal.

“Maak pas gratis voor Texelaars”

Een van de Texelaars, met kritiek op de voorrangskaart in zijn huidige vorm, stelt voor om alle Texelse automobilisten die ingeschreven staan in het systeem van de veerdienst een gratis voorrangspas te verstrekken. Voor veel eilandbewoners is de pas namelijk ook een grote financiële last.

TESO evalueert momenteel het beleid van de voorrangspas om te kijken naar mogelijkheden om het beleid beter te laten aansluiten op de behoeften van de reizigers: zowel de Texelaars als de toeristen en mensen die een vakantiehuis bezitten op het eiland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl