NAAR DUITS MODEL

Voor eind 2024 moet duidelijk zijn of voordelig ‘Nederlandticket’ haalbaar is

NS
Er wordt onderzoek gedaan of het mogelijk is om ook in Nederland een voordelig treinabonnement aan de reiziger te bieden. Foto: Bjorn Keith / Shutterstock

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) informeert nog voor het einde van 2024 over de uitkomsten van een onderzoek naar een zogeheten Nederlandticket: een variant op het voordelige Deutschlandticket. Dit laat Jansen weten in beantwoording van Kamervragen over de voorgenomen prijsstijging volgend jaar van NS.

Binnen het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) is onlangs een werkgroep gestart die onderzoek doet naar de mogelijkheden van een abonnement waarbij mensen voordelig kunnen reizen met de trein. Er wordt volgens de staatssecretaris ook gekeken naar varianten daarop.

Vanaf januari volgend jaar gaan de prijzen voor een normaal treinticket bij NS fors omhoog: zo’n 8,7 procent, met bovenop die stijging ook nog een inflatiecorrectie. Jansen verwacht, op basis van berekeningen van het KiM uit 2018, dat 4,5 procent van de treinreizigers de trein volgend jaar gaat mijden.

De roep om een Nederlandticket naar Duits model is de laatste jaren steeds luider geworden, maar het invoeren en faciliteren daarvan kost een smak geld. “De werkgroep zal onder andere doorrekenen wat de verwachte kosten opbrengsten zijn van de verschillende tickets”, besluit Jansen in zijn Kamerbrief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl