HAARLEMMERMEER SLUIT AAN

Rechter buigt zich over verzet Schiphol en Haarlemmermeer tegen treinstaking

Schiphol Airport
De gemeente Haarlemmermeer heeft zich aangesloten bij het kortgeding dat Schiphol heeft aangespannen om een treinstaking bij de luchthaven te voorkomen. Foto: Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock

Bij de rechtbank in Haarlem dient dinsdagochtend om 09.30 uur een kort geding, waarmee Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven woensdagochtend onbereikbaar is per trein. De luchthaven eist van vakbond FNV dat er tijdens de werkonderbreking tussen Amsterdam Centraal en Schiphol een minimale treinverbinding in stand blijft.

De gemeente Haarlemmermeer maakte maandagavond bekend zich bij het kort geding dat Schiphol heeft aangespannen aan te sluiten. “Ik kan de veiligheid op en rond de luchthaven niet garanderen”, geeft de Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans als reden op om zich aan te sluiten bij het kort geding.

De burgemeester zegt, in tegenstelling tot de ANWB en Rijkswaterstaat, een grote toename van het wegverkeer op de A4 te verwachten. “Daarmee wordt de luchthaven onbereikbaar voor hulpdiensten”, aldus Schuurmans.

Volgens Schiphol is het openbaar vervoer cruciaal in de goede en veilige bereikbaarheid van de luchthaven, ook in de vroege ochtend. FNV vindt dat reizigers en bedrijven ruim de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de acties.

Staking

NS-medewerkers leggen woensdag van 04.00 tot 08.00 uur het werk neer omdat ze een betere regeling willen om eerder te kunnen stoppen met werken. De actie maakt deel uit van een reeks stakingen in meerdere sectoren die de vakbonden deze week organiseren. De actievoerders willen een permanente regeling die mensen met een volgens de bonden fysiek of mentaal zwaar beroep de mogelijkheid geeft eerder te stoppen met werken. De huidige regeling loopt eind volgend jaar af.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl