BEPERKT TREINVERKEER

Rechter geeft Schiphol gelijk in kort geding: trein naar luchthaven moet rijden tijdens staking

Schiphol Airport
Rechter stelt Schiphol in gelijk over minimale dienstregeling tijdens ov-staking. Foto: PixelBiss / Shutterstock

De voorzieningenrechter in Haarlem heeft Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer in het gelijk gesteld. Tijdens de ov-staking op woensdagochtend moeten de treinen tussen Amsterdam Centraal en de luchthaven blijven rijden, hetzij met een minimale dienstregeling van vier treinen per uur tussen 04.00 en 08.00 uur woensdagochtend.

Schiphol had een kort geding aangespannen tegen vakbond FNV omdat de luchthaven hiermee wilde afdwingen dat er tijdens de landelijke treinstaking woensdagochtend toch beperkt treinverkeer van en naar de luchthaven mogelijk is.

De luchthaven was bang voor een verkeersinfarct en de gemeente Haarlemmermeer sloot zich bij dat standpunt aan. Burgemeester Marianne Schuurmans was bang dat een verkeersinfarct zou zorgen voor gevaarlijke situaties. De rechter vond die argumentatie uiteindelijk gegrond en gaf de dagende partijen gelijk.

FNV

FNV vindt de uitspraak van de rechter over de ov-staking “uitermate teleurstellend”, aldus vakbondsbestuurder Henri Janssen, die deze uitspraak naar eigen zeggen niet had verwacht. “Hier is het weer zo dat het economische belang van Schiphol boven het belang en het recht van werknemers staat om collectief te staken.” Volgens Janssen zijn de argumenten over veiligheid er “met de haren bijgesleurd” om een punt te maken.

Schiphol

Luchthaven Schiphol is blij dat er woensdagochtend tijdens de staking toch vier keer per uur een trein naar de luchthaven rijdt. “We staan hier met name voor de veiligheid van onze passagiers en werknemers. En daarmee, met deze lijn, zien we dat dat morgen goed moet komen”, aldus Patricia Vitalis, operationeel directeur van Schiphol na afloop van het kort geding.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl