STAKING VOORBIJ

Landelijke ov-staking ordelijk verlopen, treinen en streekbussen rijden weer

NS
NS verwacht dat het volledige treinverkeer in de loop van de ochtend weer volgens dienstregeling rijdt. "Ons advies is om kort voor vertrek de reisplanner te bekijken." Foto: Hung Chung Chih / Shutterstock

De landelijke staking van de treinen en het streekvervoer is voorbij en is rustig verlopen. Het duurt nog even voordat alle treinen en streekbussen weer rijden zoals gepland. Vervoerders zijn woensdagochtend om 08.00 uur, kort na afloop van de staking, begonnen met het opstarten van de dienstregeling.

Omdat de dienstregeling later is opgestart, duurt het nog tot aan het einde van de ochtend voordat alles in Nederland weer volgens planning rijdt. Enkele internationale treinen konden even voor 09.00 weer rijden, zoals de internationale trein van Amsterdam Centraal naar Frankfurt, die via Utrecht Centraal gaat.

In de eerste internationale treinen die gingen rijden was het erg druk. Conducteurs in Amsterdam verwezen mensen die in de richting van Utrecht moesten naar de achterste treinstellen, omdat daar nog plek was voor reizigers zonder reservering. Reizigers hoeven daar woensdag volgens de conducteurs geen toeslag voor te betalen, in verband met de staking.

Grote drukte blijft uit

Met de drukte viel het mee, waarschijnlijk omdat de landelijke staking van het treinverkeer en het streekvervoer ruim van tevoren was aangekondigd. Verslaggevers van persbureau ANP zagen kort na de beĆ«indiging van de staking ‘slechts’ een tiental mensen rond het bord in de stationshal van Utrecht Centraal staan.

Ook op station Rotterdam Centraal bleef het rustig. Die stad had te maken met een tweede stakingsdag op rij. Dinsdagochtend werd er al door personeel van stadsvervoerders GVB, RET en HTM gestaakt in de grote drie steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De eerste trein vanaf Rotterdam naar luchthaven Schiphol zat volgens een aanwezige verslaggever van ANP wel “heel vol”.

Schiphol

Op Schiphol bleef grote drukte en gevreesde chaos uit. Dinsdagmiddag oordeelde de rechter tijdens een kort geding, dat was aangespannen door de luchthaven en werd gesteund door de gemeente Haarlemmermeer, dat er tijdens de ochtendstaking van 04.00 uur tot 08.00 uur vier treinen per uur moesten blijven rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal. Deze treinen zaten wel iets voller dan normaal.

Streekvervoer

De streekvervoerders hadden woensdag op veel plekken in het land om 08.00 uur de dienstregeling weer opgestart. De vervoerders hadden met de vakbonden afgesproken dat buschauffeurs vanaf 07.30 uur mochten uitrijden, zodat ze om 08.00 uur de dienstregeling volgens schema konden hervatten. Aan de staking onder streekvervoerders deden onder meer Arriva, Qbuzz, Connexxion en EBS mee.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl