Enschede Kennispark

Keolis wil oplossing overvolle supporterstrein FC Twente: ‘Gevaarlijke situaties’

Station Enschede Kennispark ligt vlak naast de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Foto: Shutterstock, Aerovista Luchtfotografie

Vervoersbedrijf Keolis overweegt haar treinen niet meer te laten stoppen bij het stadion van FC Twente in Enschede als er geen maatregelen komen om de veiligheid op het perron te verbeteren.

Vervoersbedrijf Keolis overweegt haar treinen niet meer te laten stoppen bij het stadion van FC Twente in Enschede als er geen maatregelen komen om de veiligheid op het perron te verbeteren. Volgens een woordvoerster van Keolis is het na late avondwedstrijden van Twente zo druk op het perron van station Enschede Kennispark, vlak bij het voetbalstadion, dat gevaarlijke situaties ontstaan. “We hebben nog geen knoop doorgehakt. Maar het kan zijn dat we binnenkort op bepaalde avonden niet meer stoppen bij dit station.”

Het gaat dan met name om de vier thuiswedstrijden van FC Twente in de Europa League. Die beginnen allemaal op een donderdagavond om 21.00 uur en zijn dus pas rond 23.00 uur afgelopen. De laatste trein vanaf het station naar Almelo en Zwolle vertrekt kort na middernacht.

Dringen op het perron

“De toeschouwers willen na de wedstrijd graag snel naar huis. Een enorme massa mensen beweegt zich dan tegelijk naar het station. Het is dringen op het perron en zo ontstaan gevaarlijke situaties”, aldus Keolis, dat ongeveer achthonderd supporters per trein kan vervoeren. “We hebben al eens gezien dat mensen bijna van het perron vielen of zelfs op het spoor liepen.” Het vervoersbedrijf hoopt samen met FC Twente, de gemeente Enschede, NS en ProRail tot een oplossing te komen.

“De veiligheid is in het geding. Er moet een structurele oplossing komen die ook toekomstgericht is. Want als Twente het stadion wil uitbreiden, moeten we daarop voorbereid zijn.” Volgens de Keolis-woordvoerster is simpelweg meer treinen of langere treinen laten rijden bij avondwedstrijden van FC Twente niet mogelijk. “Die ruimte is er niet. En vaak vindt ’s avonds of ’s nachts regulier onderhoud aan het spoor plaats. Die momenten zijn soms al een jaar geleden ingepland, daarbij kan geen rekening worden gehouden met Europese avondwedstrijden.”

Wekelijks overleg

Een woordvoerder van FC Twente laat weten dat de club wekelijks overleg heeft met onder meer Keolis. “Dan bespreken we dit ook. Wij hebben te maken met een tijdstip van de UEFA waarop we moeten voetballen en met een vervoerder die op bepaalde tijden rijdt. Daar zijn we afhankelijk van.” De eerste thuiswedstrijd van Twente in de Europa League is op donderdag 3 oktober tegen de Turkse club Fenerbahçe.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP