1 - 3 oktober

Highlights beursprogramma European Mobility Expo 2024

De European Mobility Expo vindt dit jaar plaats in Straatsburg. Foto: EU MO Expo 2024

Van 1 tot en met 3 oktober 2024 verwelkomt Straatsburg de European Mobility Expo, waar professionals uit het openbaar vervoer en duurzame mobiliteit samenkomen. Dit evenement biedt een unieke kans voor de verwachte 11.000 deelnemers om de nieuwste innovaties in de sector te ontdekken en waardevolle contacten te leggen. Met een gevarieerd programma vol inspirerende lezingen, paneldiscussies en technische bezoeken, is de EuMo Expo dé plek om te praten over de toekomst van mobiliteit en de uitdagingen van duurzame oplossingen. Mis deze kans niet om te netwerken met leiders uit de hele industrie en samen te werken aan een groenere toekomst!

In de loop van dit driedaagse B2B-event zijn er allerlei feestelijkheden en speciale evenementen, waaronder ook prijsuitreikingen. Vrouwen en mannen die zich dagelijks inzetten voor duurzame mobiliteit worden hiermee in de schijnwerpers gezet.

De innovatieprijzen voor openbaar vervoer

De Public Transport Innovation Awards bekronen de beste innovaties van fabrikanten, exploitanten en dienstverlenende bedrijven, met een tweeledig doel:

  • Aantonen hoe innovatie die ten goede komt aan het massapassagiersvervoer een belangrijke factor is in het verbeteren van het comfort, de snelheid, de veiligheid en de kosteneffectiviteit van het vervoer en bovendien onze gezondheid en het milieu beschermt.
  • Het promoten van de meest dynamische bedrijven en het beroep als geheel.

Deze Awards bekronen de beste innovaties van fabrikanten, exploitanten en dienstverleners.

De Awards zijn verdeeld in 4 categorieën:

  • Bedienings- en ticketsystemen
  • ITS: passagiersinformatie en -diensten
  • Toegankelijkheid/Facilititeiten/Comfort/Design
  • Energie en milieu

Een jury van onafhankelijke deskundigen, bestaande uit mobiliteitsprofessionals van verschillende instanties (mobiliteitsautoriteiten, het Franse Studie- en Onderzoekscentrum voor Risico’s, Milieu, Mobiliteit en Ontwikkeling (CEREMA), het Directoraat-generaal Infrastructuur, Vervoer en Mobiliteit (DGITM) van het Franse Ministerie van Vervoer, de Franse Nationale School voor Openbare Werken (ENTPE) en de Nationale Federatie van Verenigingen van Vervoersgebruikers (FNAUT) en de Universiteiten Paris-Saclay en Gustave-Eiffel), kwam op 11 september bijeen om een shortlist op te stellen van 4 kandidaten voor elke categorie. De vier winnaars voor 2024 worden op dinsdag 1 oktober om 17.00 uur bekendgemaakt op het Talks platform op de beurs.

European talent in mobility awards

De European ’talent’ in mobility awards onderscheiden vrouwen en mannen die zich inzetten voor openbaar vervoer en duurzame mobiliteit in heel Europa. De awards zijn een uiterst effectieve manier om Europese actoren in de schijnwerpers te zetten die, in verschillende stadia van hun carrière, erkenning verdienen van het beroep als geheel.

Het panel bestaat uit Europese journalisten die gespecialiseerd zijn in de transportsector. Ze zijn gekozen vanwege hun expertise en bekendheid met de sector. Ze zijn onafhankelijk van de organisatoren van de beurs. De jury zal één prijs per categorie toekennen en behoudt zich het recht voor om een kandidaat van de ene categorie naar de andere over te hevelen.

Special career service award

Een vijfde prijs, de Web Users’ Award, gaat naar de winnaar van een online poll onder bezoekers van de tentoonstellingswebsite.De winnaars worden op 2 oktober om 15.30 uur bekendgemaakt op het Talks platform op de beurs.

De smart move challenge

De Smart Move Challenge is een prijs voor startups met veelbelovende en vooral innovatieve ideeën die op zoek zijn naar hun eerste markt. De wedstrijd dient als springplank voor winnende startups en biedt hen uitgebreide mogelijkheden voor contacten met innovatiedirecteuren van toonaangevende bedrijven in de sector en zichtbaarheid in de hele mobiliteitswereld.

De 9 finalisten zullen hun project op 3 oktober 2024 presenteren op de beurs (duur: 4/5 minuten per pitch). Een jury van mobiliteitsexperts zal één winnaar per categorie kiezen. Een extra “Grand Prize” zal worden toegekend aan een van deze drie winnaars.

Speciale evenementen

EuMo Expo 2024 biedt een dynamisch platform voor speciale evenementen waar het publiek unieke ervaringen kan beleven, ideeën kan uitwisselen en meer te weten kan komen over mobiliteit.

Testvoertuigen in de Virtuele Zone

Bezoekers kunnen op een veilige manier verschillende soorten openbaar vervoersvoertuigen besturen, waaronder bussen, trams en treinen, dankzij een samenwerking met AFTRAL, Keolis en Transdev. De Virtuele Zone is gedurende het hele evenement toegankelijk in Hal 2, zonder reservering.

Augmented Reality onderhoud waterstofbussen

Samen met IVECO France wordt er een speciale sessie georganiseerd over het onderhoud van waterstofbussen. Technici kunnen leren over onderhoudsprocedures en veiligheidscontroles op IVECO’s E-WAY bus, met dagelijkse sessies in Hal 1.

Mobiliteitsprojecten in het Onderzoeks- en Opleidingslab

Bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten en gesprekken met studenten van verschillende scholen over duurzame mobiliteit. Dit lab is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur in Hal 3.

Exclusieve Europese Enquête

Een enquête van IFOP, uitgevoerd in vijf Europese hoofdsteden, onderzoekt het gebruik en de perceptie van openbaar vervoer. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een persconferentie op 1 oktober om 14.00 uur in Studio 2.

Bezoekers kunnen hun gratis toegangsbadge aanvragen via de beurswebsite eumo-expo.com

Onderwerpen:

Auteur: European Mobility Expo