Bereikbaarheid

Vervoerregio’s overhandigen brandbrief aan staatssecretaris Jansen: ‘Bezuinig niet op ov’

Staatssecretaris Chris Jansen
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) neemt de brandbrief in ontvangst. Foto: ProMedia/Olivier Smits

Bezuinig niet op het openbaar vervoer. Dat is de boodschap van de brandbrief die ruim 350 lokale bestuurders en meer dan 80 maatschappelijke organisaties en marktpartijen, dinsdagavond overhandigden aan staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer & Milieu). Volgens de briefschrijvers heeft de aangekondigde bezuiniging van 110 miljoen euro een negatieve impact op de dagelijkse mobiliteit van ongeveer vier miljoen Nederlanders.

“Deze bezuinigingen staan haaks op de ambities om urgente maatschappelijke uitdagingen op te lossen op het gebied van toegankelijke publieke voorzieningen, bereikbaarheid door heel Nederland en het tegengaan van vervoersarmoede”, schrijven de indieners in de brandbrief.

Hogere kosten

Volgens hen leiden de maatregelen tot onder meer vermindering van bereikbaarheid en hogere dagelijkse kosten voor reizigers. “De prijsverhoging van naar schatting 12 procent is een probleem voor veel mensen. Uit onderzoek van het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid red.) blijkt dat 10 procent van de Nederlanders vervoer nu al moeilijk kan betalen. Door de extra verhoging wordt dit voor nog meer mensen een probleem.”

Vooral de Vervoerregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), die samen goed zijn voor 68 procent van het regionale ov in heel Nederland, worden hard getroffen door de bezuinigingen. De gevolgen zullen echter voelbaar zijn tot ver buiten de Vervoerregio’s, verwachten de briefschrijvers.

“Ik hoor jullie zorgen”, sprak staatssecretaris Chris Jansen de aanwezigen dinsdagavond toe in de hal van het Tweede Kamergebouw. “Dat is ook de reden dat ik hier met collega’s binnen het kabinet over aan het praten ben. We gaan ons best doen.”

Petitie

Eind september startten de Vervoerregio’s al een petitie om de aangekondigde kabinetsbezuinigingen te stoppen. De petitie telt inmiddels meer dan 27.000 ondertekenaars, terwijl de teller vorige week vrijdag nog op 14.000 stond. Ook reizigers kunnen hun handtekening onder de petitie zetten.

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.