Podcast

Luister Traffic Radio terug: het OV Congres 2024 komt eraan

OV Congres '23 OVPro ProMedia
Foto: OV Congres '23. Foto: ProMedia Group

Op donderdag 14 november organiseert Mobiliteit.nl het OV Congres 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht. Gelijktijdig opent op die dag op de beursvloer de OV Expo 2024. Arie van Dijk, ceo van vakuitgeverij ProMedia Group en Marc Maartens, dagvoorzitter op het OV Congres, waren te gast bij Traffic Radio om het te hebben over de uitdagingen om de bereikbaarheid van Nederland zowel in de dorpen als steden centraal te houden.

Het OV Congres 2024 staat dit jaar in het teken van ‘Publieke Mobiliteit: Bereikbaarheid Centraal’. Arie van Dijk: “We kennen allemaal de landelijke discussie als het gaat over de bereikbaarheid van de regio. Het is heel paradoxaal in een tijd waarin we allemaal op elkaar aangesloten willen zijn, maar het ov zwaar onder druk staat.”

Van Dijk benadrukt de actualiteit van het thema van het congres van dit jaar. “Elk jaar komt dit thema nog nadrukkelijker naar voren.” Dorpen worden door bezuinigingen afgeknepen van een centrale ov-verbinding en een aanhoudend tekort aan buschauffeurs helpt ook niet mee. Van Dijk: “Ondertussen struikel je wel bijna over de deelauto’s en deelscooters. Hoe gaan we dat aan elkaar koppelen om daar te komen waar we ook echt moeten zijn?”

Marc Maartens, ov-expert en dagvoorzitter noemt de gastsprekers op het OV Congres 2024 “de crème de la crème” van de ov-sector en denkt dat er op 14 november een hoop prikkelende intermezzo’s zullen plaatsvinden. “We hebben bijvoorbeeld Jan van Selm, het geweten van de ov-sector, die dieper zal ingaan op het thema publiek vervoer.”

Maartens zegt ook erg uit te kijken naar het verhaal van Frank van Setten van Arriva. “Dat is de éminence gris van de ov-sector die iets gaat vertellen over de Drielandentrein die tussen Luik, Maastricht en Aken rijdt.” Volgens Maartens kunnen we alleen maar leren van de opstartproblemen die de verbinding heeft gehad.

Niels van Oort, die net het boek De Betere Bus heeft geschreven, is ook één van de sprekers op het OV Congres. Maartens: “Van Oort komt een mini masterclass geven over hoe je de bus beter maakt in Nederland.”

OV Congres 2024

Op het OV Congres 2024 komen er nog veel meer vakprofessionals uit zowel de mobiliteitsbranche als vanuit de overheid spreken over het vraagstuk hoe we publieke mobiliteit centraal houden in Nederland. Zo komt Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland bijvoorbeeld vertellen wat zij doen om de provincie bereikbaar te houden en komt Nico van Paridon spreken over hoe we het gebruiksgemak rondom publieke mobiliteit kunnen verbeteren.

Beluister de uitzending hier:


Het volledige programma van de OV Expo en de sprekers op het OV Congres is te vinden door te klikken op deze link.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl