Onderdoorgang

Herinrichting stationsomgeving Nunspeet van start: kosten 40 miljoen euro

De nieuwe stationsomgeving van Nunspeet wordt voorzien van veel groen. Foto: ProRail.

Met de onthulling van een groot bouwbord is dinsdag de herinrichting van de stationsomgeving in Nunspeet van start gegaan. Het betreft een klus die 40 miljoen euro kost en drie jaar duurt, maar Nunspeet krijgt er wél wat voor terug: twee onderdoorgangen – waarvan een met perronopgang en lift, een nieuw perrondeel, een vergrote perronkap en een grotere fietsenstalling.

Als de werkzaamheden over drie jaar zijn afgerond zal Nunspeet het merken. De verkeersinfarcten en hachelijke situaties op de Elspeterweg bij de entree van het dorp behoren dan tot het verleden. De gevaarlijke overweg maakt daar plaats voor een onderdoorgang waar auto’s, fietsers en voetgangers gebruik van kunnen maken. Met de onderdoorgang komt er tevens een einde aan alle ongelukken en bijna-ongelukken op de overweg aan de Elspeterweg. “De beste overweg is geen overweg”, zei ProRail-regiodirecteur Danou Veenhof dan ook bij de officiële start van de werkzaamheden.

De bouw van de onderdoorgangen vindt plaats binnen het programma TunnelAlliantie. Dit is een samenwerking tussen bijvoorbeeld gemeente of provincie als initiatiefnemer, de aannemers die aanleggen en bouwen en ProRail als procesbewaker. “In Nunspeet zorgen we ervoor dat iedere partij inbrengt waar deze goed in is”, zegt projectmanager Marco Spinosa. “De gemeente heeft de hele voorbereiding verzorgd. Denk daar bij aan het aanleggen van kabels en leidingen, de aankoop van de gronden en het regelen van vergunningen. Spooraannemer Van Hattum en Blankevoort legt de spooronderdoorgangen aan en bouwbedrijf BAM verzorgt de herinrichting van de totale stationsomgeving, alsmede de verbindingen met de omliggende wegen. ProRail bewaakt het proces, ondersteunt en contracteert.”

De werkzaamheden – inclusief de aanleg van veel groen – zijn naar verwachting begin 2026 gereed.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: SpoorPro