Zonnepanelen

ProRail gaat groene energie opwekken langs het spoor

Nabij Hilversum onderzoekt ProRail waar zij elektriciteit kunnen opwekken. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Groene energie opwekken op gronden van ProRail die (nu) niet gebruikt worden, dat is het idee dat ProRail samen met het Rijk, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeenten Gooi- en Vechtstreek binnen afzienbare tijd in praktijk wil brengen. “We hebben als ProRail veel gronden waar we nu niks mee doen”, zegt woordvoerder Jeroen Wienen. “De bedoeling is om op die plaatsen zonnepanelen en windmolens te plaatsen om zo op grote schaal energie op te wekken.

“We zijn natuurlijk grootgrondbezitter”, zegt Wienen gekscherend. “Veel van die gronden liggen nu braak. Denk aan opstelterreinen bijvoorbeeld. Dan kan het zijn dat we daar op de lange termijn wél iets mee gaan doen, maar tot die tijd is het eigenlijk zonde dat we er niks mee doen. Voor Rijkswaterstaat geldt hetzelfde, dus we zijn nu aan het bekijken waar precies we met zonnepanelen en windmolens aan de slag kunnen.”

Het betreft derhalve een gezamenlijk programma van provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail. “Uitgangspunt bij dit plan is dat we onze gronden verhuren aan een nutsbedrijf die er groene energie gaat opwekken. Bedoeling is dan dat we die opgewekte energie voor een vaste prijs terugkopen, zodat we die kunnen inzetten. Zo zijn we dan weer een stukje duurzamer bezig. Bovendien helpen we zo mee om mogelijke energietekorten in de toekomst op te vangen.” ProRail heeft goede ervaringen met zonnepanelen op daken van stations, zoals op Delft Campus. Naast het spoor zoekt ProRail ook manieren om elektriciteit op te wekken. “Dat doen we door windturbines en bijvoorbeeld door zonnepanelen die verwerkt zitten in het geluidscherm”, zei directeur duurzaamheid Reinout Wissenburg in december nog tegen OVPro.

Hilversum

Waar ProRail nog niet precies zegt te weten waar ze de zonnepanelen- en windmolenparken wil aanleggen, daar heeft Rijkswaterstaat al wél locaties genoemd waar ze hun energie willen gaan opwekken: langs de snelwegen A1 en A6 met name. Mogelijke opties zijn het plaatsen van zonnepanelen in de bermen, op de geluidsschermen of op naastgelegen open stukken grond. Er wordt – ook door ProRail – vooral gekeken naar het zuidoostelijk gedeelte van Noord-Holland. Rijkswaterstaat deed al ervaring op in het opwekken van energie op andere tracés van snelwegen. Plannen voor soortgelijke ontwikkelingen verkeren al in een vergevorderd stadium, zoals langs de A6 in Flevoland en langs de snelweg A37 in Drenthe.

De gebieden langs en tussen de A1, A6 en het spoor zijn onderdeel van de zoekgebieden in de Regionale Energiestrategie (RES) van de regio Gooi en Vechtstreek. Het Rijk, de provincie, de gemeenten van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, ProRail en Liander werken samen aan de voorverkenning. Het vooronderzoek zal kansen, randvoorwaarden en beperkingen in beeld brengen voor het opwekken van zonne-energie. Dit onderzoek duurt een half jaar. Daarna volgt een verdere verkenning van de kansrijke locaties langs de snelwegen en het spoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: SpoorPro