Transport en mobiliteit in cijfers

cbs-cijfersGemiddeld reizen Nederlanders in eigen land een kleine 12 000 km per jaar, bijna drie kwart daarvan met de auto. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle motorvoertuigkilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s elf procent, vrachtwagens zes procent, brommers en motoren elk twee procent en bussen een procent.

In deze eerste uitgave van Transport en mobiliteit presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) feiten en trends over het verkeer en vervoer in Nederland in 2015. Verschillende aspecten van personenmobiliteit en goederenvervoer zijn in beeld gebracht: verkeers- en vervoersbewegingen, infrastructuur, vervoermiddelen, energieverbruik, milieueffecten, verkeersongevallen en de economische betekenis van transport.

Voor korte afstanden tot 5 km neemt jong en oud meestal de fiets of gaat te voet. De meeste scholieren en studenten gaan met de fiets naar hun school of universiteit. Nederland telt meer fietsen dan inwoners, gemiddeld wordt er met iedere fiets 900 km per jaar gereden, aldus de CBS-uitgave.

Elektrische fietsen worden steeds meer gebruikt, vooral door senioren: één op de vijf fietsen die nu wordt verkocht is een e-bike. Van het woon-werkverkeer gaat 75 procent per auto, 15 procent met het openbaar vervoer en zes procent met de fiets. Studenten maken ook veel gebruik van het openbaar vervoer, mede dankzij hun gratis OV-kaart.

Het aantal personenauto’s is in 25 jaar fors gestegen: van ruim vijf miljoen naar bijna acht miljoen, een stijging van ruim 50 procent. Steeds meer mensen hebben een rijbewijs, vrouwen en ouderen hebben vaker een auto dan vroeger, en veel huishoudens hebben meer dan één auto. Elektrische en hybride auto’s zijn in opkomst, mede door fiscale voordelen. Hun aantal is nog relatief gering: minder dan twee procent van het totaal, maar in 2014 is bijna acht procent van de nieuw gekochte auto’s elektrisch of hybride.

Onder jongeren zijn auto’s minder populair dan voorheen, een verschijnsel dat ook in andere Europese landen wordt gesignaleerd. Eén op de vijf jongeren tot 25 jaar heeft een auto. Meer jongeren wonen in de stad, waar ze zich gemakkelijk met de fiets en het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Daarnaast lijkt het erop dat voor veel jongeren van nu de auto minder dan vroeger een statussymbool is.

Opvallend noemt het CBS het is dat het aantal vrachtwagens en bestelauto’s de laatste vijf jaar geleidelijk is gedaald met zeven procent. Dit heeft te maken met de economische krimp en met de concurrentie van vrachtvervoerders uit Oost-Europa. Sinds 2008 is het goederenvervoer over de weg gedaald. Er werd minder vervoerd met vrachtwagens en met bestelauto’s.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.