Oudezijds Achterburgwal

Deel Amsterdamse straat dicht voor zwaar verkeer om zwakke kade

Oudezijds Achterburgwal
Oudezijds Achterburgwal. Foto: Shutterstock

Een deel van de Oudezijds Achterburgwal in de binnenstad van Amsterdam gaat dicht voor zwaar verkeer, omdat de kade in slechte staat is. Vanaf 8 augustus mogen er geen voertuigen zwaarder dan 3,5 ton de straat in, alleen nog personenauto’s en bestelbusjes, zo staat in een bewonersbrief.

Het gaat om het deel van de straat tussen de Oude Doelenstraat en de Sint Agnietenstraat. De gemeente meldt dat de kademuur al enkele jaren gevolgd wordt met metingen. “Daaruit blijkt dat de kademuur ondanks de maatregelen nog steeds richting het water blijft bewegen.”

Het herstel van delen van de kademuren staat pas op de planning voor 2028, omdat eerst andere kades en bruggen in het gebied opgelapt moeten worden. De gemeente onderzoekt of er eerder een steunconstructie zal komen.

Verwaarlozing

Tientallen kilometers kademuur in Amsterdam verkeren in slechte staat door jarenlange verwaarlozing. Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en nu veel zwaarder worden belast dan waarvoor ze destijds zal ontworpen zijn. Afgelopen jaren stortten verschillende keren kademuren in, trad er verzakking op of ontstonden er sinkholes (verdwijngaten). De gemeente heeft miljoenen uitgetrokken voor het wegwerken van achterstallig onderhoud.

De afgelopen jaren zijn ook andere maatregelen genomen. Zo zijn de regels voor zwaar verkeer flink aangescherpt en mogen zware touringcars van meer dan 7,5 ton de binnenstad niet meer in.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl/ANP