5.000 parkeerplekken

ProRail start met aanleg nieuwe fietsenstalling bij Station Amersfoort

Foto: nieuwe fietsenstalling Amersfoort
Zo moet de nieuwe stalling eruit komen te zien. Foto: Studio SK.

ProRail werkt de komende twee jaar aan de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling bij station Amersfoort. In de nieuwe stalling is straks plek voor circa 5.000 fietsen, zo staat op de website van Studio SK, dat de nieuwe stalling ontworpen heeft. Ook het Stationsplein krijgt een nieuwe groene inrichting.

De nieuwe bewaakte stalling krijgt een ruime entree met rolpaden en een “luie trap” vanaf het Stationsplein en wordt ook verbonden met de stationshal. Ook is de nieuwe stalling straks op de fiets te bereiken vanaf de Kersenbaan en het Smallepad.

Op het Stationsplein zelf is nu ook nog een fietsenstalling, maar die moet vanaf 30 augustus leeg zijn. De stalling wordt vervolgens weggehaald en keert ook niet meer terug.

“Het stationsplein zal getransformeerd worden tot een groene oase, met verblijfskwaliteit”, aldus Studio SK. Volgens de gemeente Amersfoort vormt het stationsgebied straks “een welkomstportaal voor bezoekers aan onze stad”. Er komen nieuwe bomen op het plein en een nevelfontein van natuursteen met cultuurhistorisch reliĆ«f. Het ontwerp van het plein is bedacht door landschapsarchitect Ivana Zambeli.

Voorbereiding

Er is veel voorbereiding nodig om de stalling te realiseren. Zo verplaatsen Stedin, Vitens en telecombedrijven vanaf eind september de kabels en leidingen onder het plein. Het plein is daarom vanaf 9 september afgesloten met hekken. Daarnaast breidt Stedin het elektriciteitsnet uit om aan de toenemende vraag naar energie te voldoen. De gemeente Amersfoort verplaatst de riolering op het Stationsplein en warmtebedrijf Zon legt nieuwe leidingen voor het warmtenet aan.

Het plan is in 2020 goedgekeurd door de gemeenteraad. De stalling moet opgeleverd worden in 2025.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink