Fietssnelweg F35 krijg ‘DNA-brug’

brugDe fietssnelweg F35 in Enschede krijgt een bijzonder brug in de vorm van een DNA. Een ‘landmark’ voor verkeer dat Enschede binnenkomt.

De fietssnelweg F35 is een fietsverbinding in aanleg van  Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal.

Het beeld dat deze brug uitstraalt moet de belichaming uitbeelden van de transformatie van Enschede als textielstad naar moderne hightech stad, refererend aan o.a. medische technologieën door de bedrijven en de Universiteit Twente op het Kennispark.

Een bijzondere combinatie van hightech materialen maken de brug bijzonder. Hoge stalen bogen dragen de 26 meter lange overspanning en glasvezel kunststofcomposiet draagt de overspanning tussen de bogen. Zo ontstaat volgens de ontwerpers er een boog-hang-brug, waarin de combinatie van materiaalei¬genschappen maximaal wordt benut. Dit maakt het mogelijk om met composieten een overspanning van 26 meter te overbruggen met een dekdikte van 30cm.

De boogbalken worden verlicht met leds. De verlichting is aan te sturen met software die het mogelijk maakt om verschillende lichteffecten toe te passen. Zo verandert de verlichting van kleuren afhankelijk van de dag, maand of het jaargetijde of bij evenementen in Enschede, zoals de open dagen van de Universiteit, festivals en dergelijke.

Daarnaast komen er sensoren in de brug die het mogelijk maken om de verlichting te laten reageren op passerende fietsers. Zodra fietsers de brug benaderen verandert de kleur van de decoratieve verlichting naar wit om het gevoel van sociale veiligheid te verhogen en de zichtbaarheid van het wegdek te versterken.
De brug, waarvan de bouw volgend jaar begint, is ontworpen door architectenbureau wUrck.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.