Intentieverklaring moet fietsdata toegankelijker maken

Swapfiets gaat uitbreiden. Foto: Swapfiets

Fietsdata beter beheren en toegankelijk maken. Dat is het doel van de Nationale intentieverklaring fietsdata die acht partijen, waaronder CROW en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW), donderdag ondertekenden tijdens het Nationaal Fietscongres. De overeenkomst moet fietsers meer mogelijkheden geven, marktpartijen helpen bij het aanbieden van nieuwe diensten en de overheid ondersteunen bij het maken van fietsbeleid.

De ondertekening gebeurde per Whatsapp. Op een scherm in de plenaire sessie-zaal van het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam was te zien hoe de ondertekenaars hun steun uitspraken in een groepschat. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, de NDOV, SHPV, CROW, GNMI, NDW, MOGIN en Tour de Force verschenen achter elkaar in beeld met een reactie.

“MOGIN (Platform Mobiliteit- en Geo-Informatie Nederland, red.) ondersteunt van harte dit initiatief”, schreef bestuurslid Jilt Reitsma. “MOGIN gaat zich dan ook inspannen om de standaardisatie van fietsdata in Nederland vorm te geven. Uiteraard werken hierin markt en overheid samen.”

Sterk achter

NDW-directeur Frits Brouwer schreef: “De NDW doet mee. Data over fietsmobiliteit ligt immer sterk achter op data over automobiliteit. De NDW kan haar expertise op gebied van inkoop en beheer van data voor fietsverplaatsingen ter beschikking stellen.”

Rick Lindeman, projectleider fiets bij Rijkswaterstaat, concludeerde: “Samen met jullie en de ondersteunende marktpartijen zetten we hiermee een belangrijke stap op het gebied van inzameling, verspreiding en standaardisatie van data om de fiets ook in die wereld volwaardig te laten doen.”

Sneller toegankelijk

In de Nationale Intentieverklaring Fietsdata spreken de partijen af dat fietsdata sneller toegankelijk en beter beheerd wordt. Ook spreken ze af wie verantwoordelijk wordt voor de data. De overeenkomst heeft zowel voor fietsers, de markt als de voor de overheid voordelen, benadrukken de ondertekenaars.

Fietsers kunnen straks bijvoorbeeld makkelijker stallingen vinden of een fiets huren en marktpartijen kunnen op termijn fietsers betere diensten aanbieden. De overheid tenslotte krijgt onder andere beter zicht op de plek van de fiets in het verkeer en op het effect van maatregelen voor fietsers en kan zo beter beleid maken.

Enthousiast

Henk Brink, voorzitter van Tour de Force, het samenwerkingsverband dat de voordelen van fietsen beter wil benutten, is erg enthousiast over de ondertekening. “Data is belangrijk om te kijken wat gebeurt er in Nederland fietsland”, zei Brink, tevens gedeputeerde voor de provincie Drenthe. Hij wees erop dat voor veel modaliteiten veel data beschikbaar is, maar dat de fiets hierop achterloopt.

“Daarom willen veel partijen kijken hoe we die data beter kunnen ontsluiten. Deze gegevens zijn belangrijk om de agenda voor de toekomst te bepalen. Daarom die intentieverklaring. Ik hoop dat we over vijf jaar zeggen: we hebben er veel van geleerd.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.