Nachttrein

Stakingen België en Oostenrijk beïnvloeden Nederlands treinverkeer

Station Wenen Hauptbahnhof ligt er verlaten bij tijdens de Oostenrijkse stakingen. Wikipedia/Rob Koster.

Reizigers die maandag met de trein naar België of Oostenrijk willen, krijgen te maken met de gevolgen van stakingen door treinpersoneel in die landen. Zo rijdt de nachttrein naar Oostenrijk helemaal niet en het treinverkeer in en naar België maar beperkt, meldt de NS. De internationale treinen vanuit Nederland richting Brussel rijden vooralsnog wel. 

Dat gaat om de Thalys en de Eurostar die via Brussel naar respectievelijk Parijs en Londen rijden. Ook de IC naar Brussel rijdt nog gewoon volgens de dienstregeling, maar het is voor deze trein niet uitgesloten dat er ritten uitvallen, laat een woordvoerster van de NS weten. Dat komt volgens haar doordat er zowel Nederlands als Belgisch personeel op deze trein werkt. Mochten Belgische werknemers besluiten het werk neer te leggen, dan heeft dat gevolgen voor de dienstregeling van deze IC.

Beperkt Belgisch treinverkeer

De treinverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen rijdt maar zeer beperkt of helemaal niet. De NS adviseert deze reizigers om met de IC naar Brussel via Breda te reizen. Volgens de zegsvrouw kunnen reizigers hun treinticket namelijk ook voor deze route gebruiken zolang de staking duurt. De trein tussen Maastricht en Luik rijdt eveneens zeer beperkt of helemaal niet.

Ook op dinsdag, woensdag en donderdag zullen de Belgische spoorvakbonden staken. De Belgische vervoerder NMBS heeft een alternatieve dienstregeling voorbereid. De dienstregeling zorgt ervoor dat tijdens de staking een kwart van de treinen zal rijden.

NMBS verwacht dat de meeste IC-treinen tussen Brussel, Antwerpen en Amsterdam dinsdag, woensdag en donderdag ook zullen rijden. De trein tussen Maastricht en Luik rijdt dinsdag bijna niet, terwijl de vervoerder verwacht dat deze woensdag en donderdag wel zal rijden. De NS adviseert reizigers die van plan zijn binnen België verder te reizen met de trein hun reis beter uitstellen.

Het rommelt al een tijd op het Belgische spoor. De sector, met NMBS en spoorbeheerder Infrabel voorop, klagen over het gegeven dat er door de federale overheid ondanks mooie belofte onvoldoende geld beschikbaar is gemaakt voor de komende jaren. Zo verwacht de NMBS 580 miljoen euro nodig te hebben, terwijl het op 340 miljoen kan rekenen.

Hierdoor betwijfelen de bedrijven dat het zal lukken om meer treinen te laten rijden in de nabije toekomst. Het is de nadrukkelijke wens van de regering om over tien jaar 10 procent meer treinen te laten rijden voor een toename in passagiersaantallen van 30 procent.

Geen nachttrein naar Oostenrijk

Ook in Oostenrijk wordt maandag gestaakt. Werknemers van de Oostenrijkse spoorwegen leggen het werk voor 24 uur neer vanwege het vastlopen van cao-onderhandelingen bij staatsbedrijf Österreichischer Bundesbahn. De nachttrein vanuit Amsterdam richting Wenen rijdt als gevolg daarvan helemaal niet. De trein tussen Amsterdam en Innsbruck rijdt ook niet. Reizigers die momenteel in Wenen of Innsbruck verblijven en terug naar Nederland willen moeten hun reis uitstellen. Volgens de woordvoerster blijven de treintickets geldig tot 5 december.

“Ik begrijp deze stakingen helemaal niet”, zegt ÖBB CEO Andreas Matthä. Volgens de topman heeft de vervoerder een goede salarisverhoging voorgesteld van 8,44 procent. “Het doet me pijn om te zien dat onze reiziger op deze manier geraakt worden. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de reizigers. ÖBB doet er alles aan om de dienstregeling weer te hervatten.”

Niet alleen in Oostenrijk en België is het onrustig. In het Verenigd Koninkrijk staan komende weken ook nieuwe stakingsrondes gepland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.