Jaarverslag 2022

Eurostar Group: ‘Totale omzet van 1,5 miljard euro en 14,8 miljoen reizigers’

Eurostar en Thalys
Het nieuwe Eurostar-logo gepresenteerd op de treinstellen van Eurostar en Thalys. Foto: ProMedia/Sander van Vliet. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Eurostar Group heeft de jaarcijfers van 2022 bekend gemaakt. Ten opzichte van 2021 steeg de omzet 2,5 keer meer naar 1,5 miljard euro. In totaal vervoerde het bedrijf 14,8 miljoen reizigers. 

Eurostar Group vervoerde 14,8 miljoen reizigers in 2022, waarvan 8,3 miljoen met de Eurostar en 6,5 miljoen met de Thalys. Na een ernstige terugval door corona in het begin van 2022, kwamen de reizigers van de ene op de andere dag terug. ‘Dat bleek toen in drie maanden het reizigersvolume van dertig procent terugkeerde naar tachtig procent’, aldus het bedrijf in een persverklaring.

“We laten de coronacrisis achter ons en zijn nu op weg naar een nieuw hoofdstuk waarbij Eurostar en Thalys zijn samengevoegd om aan de nieuwe Eurostar Group te bouwen”, zegt de CEO van Eurostar Group, Gwendoline Cazenave. “Deze resultaten maken het mogelijk om de hoeksteen van duurzaam reizen in Europa te worden. We doen er alles aan om ons aanbod te laten groeien om zo tegemoet te komen aan de vraag en we blijven streven naar ons doel om 30 miljoen reizigers te vervoeren tegen 2030”, vervolgt ze.

Het bedrijf verwachtte een stijging in een duurzaam reizen. “De resultaten van 2022 weerspiegelen het verlangen van onze passagiers om weer te reizen en laten de groeiende bewustwording over de voordelen van duurzaam reizen zien,” legt Cazenave uit.

Schuld

Door een ‘keurig boekjaar’ kon Eurostar de terugbetaling van schulden versnellen. Het bedrijf betaalde 127 miljoen euro van haar schuld terug. In december 2022 bedroeg de totale schuld nog altijd bijna 1 miljard euro.

De grootste groei ziet Eurostar Group tussen Londen en de Nederlandse bestemmingen en tussen Parijs en Amsterdam. ‘Vooral op de route Londen-Nederland is het volume meer dan verdubbeld in vergelijking met de periode vóór de pandemie’, schrijft het bedrijf in het jaarverslag. De trein rijdt vier keer per dag vanaf Amsterdam naar Londen. In 2024 gaat de verbinding tijdelijk vervallen vanwege werkzaamheden op Amsterdam Centraal. Momenteel wordt er nog gezocht naar een oplossing waardoor de verbinding ook tijdens de werkzaamheden overeind blijft.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer